• Reslängd 15 dagar

Från aztekerna till maya

0
Fullbokat
Tillbaka

RUM & PRISER

  • Antal resenärer
Avbryt Reser från
Från
 
  • ALLA
Avbryt Avresedatum
Välj avresedatum
Genomsnittligt pris per månad
Avbryt Resenärer

Om rundresan

Under rundresan färdas vi från storstadsmetropolen Mexiko City och aztekernas högborg via oslagbara naturscenerier till mayakulturens fascinerande djungelstäder. Rundresan ger dig historia, kultur, natur och inte minst det underbara mexikanska köket. Efter tio dagars rundresa njuter vi av de sista dagarna i Cancún med bekväm all inclusive.

En 15-dagars rundresa i Mexiko, pris från 20995 kr.
Enkelrumstillägg: Pris fr. 5 000 kr.

Ladda ner PDF!

Allt detta ingår i resans pris
• Flyg till Mexiko t/r med Lufthansa via Tyskland
• 10 nätter del i dubbelrum inkl. frukost under rundresan
• 3 nätter del i dubbelrum inkl. all inclusive i Cancún
• Utfärd till Teotihuacán
• Besök på antropologiska museet i Mexiko City
• Stadsvandring i Mexiko City
• Besök i Monte Albán
• Stadsrundtur i Oaxaca
• Besök vid Tuleträdet
• Flodtur på Rio Grijalva i Sumideroravinen
• Stadsrundtur i San Cristobal
• Besök i mayaindianby, vattenfallet Agua Azul, Palenque, Uxmal, Campeche och Chichen Itza
• Inträde och avgifter till nationalparker och sevärdheter enligt program
• Svensktalande färdledare och engelsktalande lokalguider
• Alla transporter enligt program.

Avresor från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn 

2017
11 januari, 25 januari
8 februari
1 mars, 15 mars

Dagsprogram

Dag 1
Skandinavien - Mexiko City
Flyget tar oss, via Tyskland, till Mexikos huvudstad Mexiko City där Solresors guide välkomnar. Bussen kör direkt till vårt hotell för incheckning och en god natts sömn innan rundresan startar.

Dag 2
Mexico City – Guadalupebasilikan - Teotihuacán
En av världens största städer, Mexico City, tornar upp sig på 2 240 meters höjd och är därmed även en av de högst belägna storstäderna. Tidigt på morgonen startar vi vår rundresa med sightseeing i storstadens centrala delar. Vi besöker Zocalo-torget och nationalpalatset med den kända konstnären Diego Riveras muralmålningar över Mexikos historia. Vi ser även den stora katedralen Metropolitana och ruinerna efter Templo Mayor – aztekernas viktigaste tempel.
Vi beger oss sedan mot Guadalupebasilikan, som är en av de viktigaste pilgrimsplatserna för katoliker. Här får vi möjlighet att se både den gamla delen i barockstil från 1700-talet och den nya från 1970-talet. Vår guide berättar legenden om jungfrun av Guadalupe och vilken betydelse den har för det mexikanska folket. Efter lunch är det dags för vårt första möte med pyramider. Strax utanför Mexico City ligger Teotihuacán, även kallad ”Gudarnas födelseplats”. Tempelstaden började byggas redan ett par århundraden före Kristus. Det finns idag två pyramider kvar; den lite mindre månpyramiden och den 70 meter höga solpyramiden. Vi vandrar längs den forna huvudvägen, av aztekerna kallad Avienda los Muertos (Dödens aveny). Efter en lång och informativ dag beger vi oss tillbaka till vårt hotell för att kunna vila upp oss inför morgondagen.

Dag 3
Mexico City - Oaxaca
Efter frukost besöker vi Mexikos antropologiska museum. Museét är vida känt för sina samlingar från Mexikos olika epoker. Bland alla antropologiska och arkeologiska skatter finns till exempel Solstenen – aztekernas kalender.
Vi lämnar Mexico City bakom oss och påbörjar vår långa resa genom Mexikos skiftande landskap. Vi färdas söderut genom bergspassen och hänförs av de mytomspunna vulkanerna Popo och Iztaccihautl. Det finns många sägner om vulkanduon som sida vid sida överblickar dalen. Stopp för lunch görs längs den vackra vägen och på den cirka sex timmars resan genom Mexikos högländer kommer vi att stanna när behov finns.
Vi kommer till vårt hotell i kolonialstaden Oaxaca under tidig kväll.

Dag 4
Oaxaca – Monte Albán
Utanför Oaxaca finns ett av UNESCOs skyddade kulturarv, Monte Albán. Berget sticker upp i ett platt landskap och längs den artificiellt utjämnade bergsryggen ligger kulturcentret som var zapotekcivilisationens högsäte. Vår guide berättar om områdets märkliga och lite mystiska historia och vi får möjlighet att själva vandra runt på området. I närheten ligger dessutom den lokala marknaden som är väl värd ett besök. Vi beger oss åter till Oaxaca där vi gör en kort stadsrundtur och sedan får möjlighet att strosa runt på egen hand och uppleva en av de kanske vackraste koloniala städerna i landet.

Dag 5
Oaxaca – Mitla- Tehuantepec
Vi ska forstätta vår resa söderut och efter att vi lämnat Oaxaca gör vi ett stopp för att beundra ett av jordens största, bredaste och äldsta träd, Tuleträdet. Trädet är cirka 2000 år gammalt, 43 meter högt och har en omkrets på nästan 36 meter. Därefter färdas vi genom det vackra landskapet och stannar i en lokal by för att se hur drycken mezcal tillverkas. Tequila är den dryck som kanske mest förknippas med Mexiko men i byarna i Oaxaca-regionen finns en lång tradition av mezcal-tillverkning. Passa på att provsmaka!
Innan lunch når vi den näst viktigaste arkeologiska platsen i delstaten Oaxaca, Mitla. Monte Albán var betydelsefullt som politiskt center medan Mitla var det viktigaste religiösa centret för zapotekerna. Byggnaderna är annorlunda än de platser vi tidigare besökt. De består av genomarbetad mosaik, geometriska figurer och vittnar om komfort mer än den praktfullhet som finns hos en pyramid.
Framåt kvällen når vi vårt hotell i staden Tehuantepec.

Dag 6
Tehuantepec – Sumidero Canyon- San Cristobal de las Casas
Vi checkar ut efter frukost och tar oss till nationalparken Sumidera Canyon i delstaten Chiapas.Vi
befinner oss nu i ett höglänt djungellandskap vid floden Grijalva.Vi stiger ombord på en båt som tar oss ut på Grijalva och vidare in i ravinen Sumidero. Här lever bland annat sex olika krokodilarter, som soliga dagar vilar på strandbankarna. Lite längre in i ravinen kommer vi fram till den mest spektakulära platsen där klipporna reser sig 1 000 meter rakt upp från flodkanten! Efter denna start på dagen med en härlig naturupplevelse tar vi oss vidare in i höglandets hjärta. Vi besöker ytterligare en av Mexicos vackra kolonialstäder, San Cristobal de las Casas, där vi bor de två kommande nätterna.

Dag 7
San Cristobal de las Casas
San Cristobal de las Casas räknas idag som Chiapas kulturella huvudstad och innan vi upptäcker stadens historia beger vi oss mot en av de omgivande små byarna. I San Cristobal de las Casas och i de kringliggande byarna lever mayaindiankulturen vidare i allra högsta grad. Vi kommer bland annat få uppleva hundraåriga seder och ritualer som fortfarande utövas i helgedomen. Den mindre byn San Juan Chamla har självstyre, vilket ses som unikt. Ingen utomstående militär eller polis är tillåten i byn. Efter besöket i indianbyarna ger vi oss in i San Cristobal de las Casas igen och får en guidad vandring genom de smala gatorna i denna charmerande stad. Eftermiddagen och kvällen är till eget förfogande.

Dag 8
San Cristobal de las Casas -Palenque
Idag är det dags att ta oss över bergen med buss. Vi startar efter frukost och gör även ett stopp för kaffe längs vägen. Vårt mål är Palanque, en ruinstad från mayafolket, som ligger mitt i djungeln. På vägen dit besöker vi ett av de många vattenfall som finns i regnskogen, Agua Azul. Vi stannar i den fascinerande naturen och äter lunch. Under tidig kväll når vi Palenque där vi checkar in för natten.

Dag 9
Palenque - Campeche
Vi börjar dagen med att besöka det mest spektakulära arkeologiska området i Palenque. Här finns något av det bästa som mayaindianerna producerade i form av arkitektur, skulptur och uthuggna reliefer. Området är upptaget som ett av UNESCOs världsarv. En av byggnaderna, Inskriptionstemplet, innehåller en sakrofag från härskaren Pascal den Store och är med sina 600 glyfer ett av de längsta maya-inskriptionerna. Efter mötet med den forna mayastaden lämnar vi landskapet Chiapas och kommer in i Campeche, där vi avslutar dagen med en stadstur. Campeche är Mexikos enda muromgärdade stad. Innanför murarna ligger en väl bevarad kolonialstad som är skyddad av UNESCO.

Dag 10
Campeche – Uxmal-Mérida
Efter frukost kör vi österut mot Uxmal. Återigen lämnar vi en delstat bakom oss och kommer in en annan. Uxmal ligger strax intill gränsen vid Yucután. Yucután är känd som mayafolkets högborg och vi möter ett låglänt djungellandskap. Här finns ett stort antal mayastäder och vi besöker en av dessa städer, Uxmal. Uxmal är den bäst bevarade av alla mayastäder, det är ovanligt välbyggt och staden är också en av de mest besökta. Vi styr sedan mot Yucutáns huvudort Mérida för rundresans sista övernattning. Vi får en guidad stadsvandring i Méridas centrum och kvällen är sedan fri för egna aktiviteter.

Dag 11
Mérida - Chichen Itza - Cancún
En resa till Mexiko får inte utesluta ett besök vid Chichen Itza, ett av de sju nya underverken. Chichen Itza är även utsett till världsarv av UNESCO. Den historiska staden byggdes troligtvis redan för tvåtusen år sedan och var mycket betydande under den klassiska mayaperioden från 500- till 900-talet. Staden bär spår av två olika epoker, både maya- och itzafolket. Itzafolket invaderade platsen under 900-talet. Den mest kända byggnaden är pyramiden El Castillo. Vi får en guidad vandring i den magiska staden och självklart tid att på egen hand utforska denna fascinerande plats. Därefter tar vi oss till Cancún där avkoppling väntar med bekväm all inclusive!

Dag 12-15
Cancún - Skandinavien
Vi har fått vara med om en spännande rundresa från Mexikos huvudstad Mexiko City till spetsen på Yucatánhalvön. Ta nu tillfället i akt och koppla av och njut av Mexikos stränder. Gör det med bekväm all inclusive på hotellet i Cancún. Efter några avkopplande dagar startar hemresan dag 14.

Värt att veta

Observera
För att kunna bekräfta bokningen till vår agent på Bali behöver vi få in en kopia av ditt pass senast 60 dagar innan avresa. Passkopian kan mailas till passuppgifter@solresor.se. Vänligen uppge bokningsnummer och avresedatum.

Bekvämlighet
Denna rundresa kräver att man på egen hand skall kunna ta sig fram till fots där höjdskillnader och trappor kan förekomma. Dessa etapper är inte avancerade men kräver dock en viss kondition för sitt genomförande. Resenären ansvarar själv för att följa med gruppen vid dessa tillfällen, eller bekosta annan egen transport om detta inte kan ske. Vi använder oss av luftkonditionerade bussar anpassade efter gruppens storlek. Vägarna i Mexiko håller inte samma standard som vi är vana vid i Sverige och de kan bitvis vara gropiga. Farthinder i vägbanan är vanligt förekommande.

Deltagare
Rundresan genomförs vid minimum 20 anmälda deltagare. Vid händelse av en inställd resa meddelar Solresor samtliga anmälda deltagare snarast möjligt, dock senast 14 dagar före avresedagen. Solresor ska även, om möjlighet till detta föreligger, erbjuda anmälda deltagare alternativa avresor.

Dricks
Det har i många länder blivit kutym att lämna dricks och som resenär får man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricksen, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Att ge dricks är frivilligt och ska ges som en uppskattning vid mottagande av god service. Vi kan inte avskaffa drickssystemet men våra färdledare ger råd om vilken summa som är lämplig för olika tjänster. Av kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. En fingervisning för rundresan i Mexiko är att ge per person ca 700 MXN i dricks.

Flygresan
Vi flyger med Lufthansa via Tyskland t/r till Mexiko. Ankomst till Mexico City och avresa från Cancun. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i resrutten.

För mer bagageinformation läs här! 

Observera reglerna för vätskor i handbagaget. Se www.transportstyrelsen.se för mer information. Viktiga mediciner och ömtåliga eller stöldbegärliga saker ska du ta med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Bagageutrymmet i bussen under rundresan är begränsat. Vi rekommenderar därför mjuka resväskor eller väska av modell ”sportbag”.

Försäkring
Vi rekommenderar att du tecknar en heltäckande reseförsäkring. De resor vi erbjuder innebär andra förutsättningar jämfört med en resa till en traditionell charterdestination. Genom en heltäckande reseförsäkring som Solresor erbjuder har du en försäkring som innehåller de moment som är viktiga på den typen av resa och som kan vara mindre täckt i en hemförsäkring, såsom:
• täckning av privat sjukvård - utan att försäkringsbolaget behöver godkänna
i förväg. Den allmänna sjukvården kan vara bristfällig på en del av de platser vi besöker.
• täckning av alla våra aktivitetsmoment, såsom paddling, safari och annat.
• invaliditetsskydd.

Kontakta gärna oss då vi har ett nära samarbete med Gouda Reseförsäkring.

Klimat & klädsel
Mexiko är stort till ytan och har ett varierat klimat beroende på var i landet man befinner sig. Landets södra delar ligger i tropisk zon och de norra delarna i subtropisk zon, vilket gör att det generellt är ganska varmt i Mexiko. Till exempel i januari månad är det över 20 grader i södra Mexiko medan norra delarna har strax över 15 grader. Dock gör fuktigheten att det känns varmare. Juli månad är temperaturen på de flesta ställena i Mexiko 20 till 25 grader förutom södra delarna där det är över 30 grader. Under sommaren juni till augusti faller det mycket regn, under vintrarna faller nästan inget regn. Du kommer sannolikt att få uppleva stora skillnader i klimat och temperatur under din resa, vilket du bör tänka på när du packar ditt bagage. Vädret kan växla snabbt under vissa etapper av resan. Vi rekommenderar dig att ta med regnponcho och varma kläder. Tänk på att packa ner bekväma skor för promenader.

Pass, visum och vaccination
För svenska medborgare krävs inget visum för turistresa i Mexiko och vid ankomst erhålls kostnadsfritt ett så kallat turistkort. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatumet. Kontakta Mexikos ambassad i Stockholm för ytterligare information, telefon 08-663 51 70. Krav och rekommendationer rörande vaccination är föränderlig information. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral angående nödvändiga vaccinationer inför resan.

Solresor i Mexiko
Svensktalande färdledning och engelsktalande lokalguider på plats. Under delar av rundresan kan lokala engelsktalande guider stå för guidningen på grund av nischkunskap och lokala lagar

Speciella önskemål
För reguljärflyg gäller särskilda regler vid graviditet, handikapp samt specialmat och platsbokning. Förfrågan om specialmat eller flygplatsservice vid handikapp skall göras vid bokningstillfället eller snarast efter erhållen bokningsbekräftelse. Klar specifikation över handikapp skall lämnas.

Språk
Spanska är officiellt språk i Mexiko. Det talas även många olika inhemska indianspråk. På turistorterna talar många engelska.

Valuta
Valutan i Mexiko är pesos (MXN). 100 MXN motsvarar cirka 50 SEK (okt 2016).
I Cancún och andra större turistorter kan man på vissa ställen betala med dollar men under rundresan fungerar pesos bäst. Svenska sedlar kan vara svåra att växla på plats.
Kreditkort accepteras i de flesta större butikerna och restaurangerna. Uttagsautomater är vanligt förekommande i större orter och lämnar endast ut pesos.

Öppet köp
För dig som bokar Solresors avbeställningsskydd gäller öppet köp fram till 90 dagar innan avresa på rundresor till ordinarie pris.

Dela nuvarande URL via E-mail