• Reslängd 15 dagar

El Gran Cubano

0
Fullbokat
Tillbaka

RUM & PRISER

  • Antal resenärer
Avbryt Reser från
Från
 
  • ALLA
Avbryt Avresedatum
Välj avresedatum
Genomsnittligt pris per månad
Avbryt Resenärer

Om rundresan

Under denna rundresa upptäcker vi Kubas själ innan det är för sent. Berg och slätter där sockerrör odlas, kvarter som lever på forna tiders glans, herrar med hatt som röker cigarr och sjunger Guantanamera, flashiga amerikanska bilar, tropiska stränder och kanske rom från egen hylla när vi upplever det kubanska vardagslivet på nära håll.

En 15 dagars rundresa på Kuba, pris fr. 33995 kr.

Allt detta ingår i resan
• Guidad stadsrundtur Havanna
• Guidad utflykt till Viñalesdalen och Pinar del Rio
• Inträde och båttur i La Cueva del Indio
• Guidad stadsrundtur Santiago de Cuba
• Guidad stadsrundtur Holguin
• Guidad stadsrundtur Camagüey
• Guidad stadsrundtur Trinidad
• Guidad stadsrundtur Santa Clara
• Guidat besök vid Che Guevaras monument
• Svensktalande rundreseguide och engelsktalande lokalguider
• Frukost dag 2-11
• Lunch dag 2,10 och 11
• Middag dag 1-10
• All inclusive på hotellet dag 11-14
• 3 nätter i Havanna inkl. frukost
• 2 nätter i Santiago de Cuba inkl. halvpension
• 1 natt i Holguin inkl. halvpension
• 1 natt i Camagüey inkl. halvpension
• 2 nätter i Trinidad inkl. halvpension
• 1 natt i Santa Clara inkl. halvpension
• 3 nätter i Varadero inkl. all inclusive
• Flyg t/r till Havanna inkl. flygskatt
• Inrikesflyg (enkel resa) mellan Havanna och Santiago de Cuba
• Turistbuss under transporterna.

Avresor från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn
2016
14 november, 28 november

2017
16 januari, 30 januari
13 februari, 27 februari
13 mars, 27 mars

Dagsprogram

Dag 1
Skandinavien - Havanna
Flyget tar oss över Atlanten, in i den karibiska övärlden och landar i huvudstaden Havanna. Vår guide möter upp och tar oss till ett centralt beläget hotell där vi kommer att sova gott under de kommande tre nätterna.
Dag 2
Havanna
Det är dags att ta oss an underbara Havanna. Här i hjärtat av staden med smala gator och graciösa torg, besöker vi bland annat annat Plaza de las Armas. Efter lunch beger vi oss till regeringsbyggnaden Capitilio, hamnpromenaden Malecón och Plaza de Revolución, där Fidel Castro höll sina berömda, eller ökända tal. Middagen intar vi på hotellet. För den som önskar fortsätta kvällen på egen hand, kan kanske Tropicana Show, en populär musik- och dansföreställning, vara ett alternativ.
Dag 3
Viñales & Pinar del Rio
Dagen ägnar vi åt den västligaste delen av Kuba. Bussen tar oss först till Viñalesdalen, som av Unesco förklarats som ett världsnaturarv. Dramatiska bergstoppar varvas med frodig grönska och här odlas det som många anser vara världens bästa tobak. Första stoppet blir i Pinar del Rio där vi får lära oss hur den världsberömda cigarren handrullas. Vi färdas sedan vidare till Mogote dos Hermanas och får se en gigantisk muralmålning av konstnären Leovigildo González, målad på uppdrag av Fidel Castro, föreställande evolutionens historia.

Efter lunch tar vi oss till Cueva del Indio, som är en spektakulär grotta. Grottan vi besöker är inte så stor och vi kommer fram till en underjordisk flod. Här får vi gå ombord på en båt, som tar oss vidare i grottsystemet tills floden mynnar ut vid ett vattenfall där vi stiger av. Färden är både intressant och vacker. Vi passar på att köra upp på ett berg där vi får uppleva Viñalesdalgångens vackra utsikt innan vi tar oss tillbaka till Havanna igen. 

Efter att vi har fräschat till oss är det dags att bege oss ut i Havannas gränder och inta kvällens middag.
Dag 4
Havanna - Santiago de Cuba
Idag har vi dagen fri att andas in det sista av Havanna innan det är dags att vi beger oss till Santiago de Cuba, som är beläget på Kubas sydöstra sida. Kanske lockar en promenad i Habana Vieja eller varför inte ta en tur i en av stadens många 50-talsbilar?
Dag 5
Santiago de Cuba
Efter frukost tar vi på oss bekväma skor och ser till att ha en laddad kamera i beredskap då det är dags för stadsrundtur i Santiago de Cuba med omnejd. Staden, som grundades år 1515, är landets näst största med ca 430 000 invånare. Santiago de Cuba har spelat en avgörande roll i utvecklingen av kubansk litteratur, musik, arkitektur, politik och etnologi. Vi besöker bland annat Castillo de San Pedro de la Roca, ett av Santiagos mest kända landmärke. Fortet tog 62 år att färdigställa och blev 1997 upptaget på Unescos världsarvslista.

Stadsrundturen avslutas med att vi besöker El Cobre Santuary, som är beläget ca 20 km utanför Santiago de Cuba. I ortens basilika finner vi bland annat ett av Kubas viktigaste helgon, Nuestra Senora de la Virgen de la Caridad. Efter avslutad stadsrundtur väntar hotellet och en välbehövlig middag på oss.
Dag 6
Santiago de Cuba - Holguin
Ny dag och nya intryck väntar på oss. Efter frukost och utcheckning hoppar vi på bussen. Vi kör till Holguin, som är Fidel Castros födelseort. Detta bergiga område blev benämnt som världens vackraste plats av Christopher Columbus när han landsteg på Kuba den 28 oktober år 1492. Vi tar en stadsrundtur i Holguin och vi får bland annat se det religiösa landmärket La Loma de la Cruz. Om tid finns går vi upp de 458 trappstegen för att få en fin utsikt över Holguin. Vi besöker även grottorna Cueva del Panadero och Fernando den VII:s fästning. Vi checkar in och äter middag på hotellet för att avrunda dagen och få en god natts sömn.
Dag 7
Holguin - Camagüey
Vi lämnar lugna Holguin bakom oss efter tidig utcheckning och beger oss mot Camagüey, landets tredje största stad med ca 320 000 invånare. Staden hette tidigare Santa María del Puerto del Príncipe och var belägen vid kusten. På grund av återkommande attacker från pirater, valde man år 1528 att flytta staden inåt landet och den döptes om till Camagüey. Den nya staden byggdes med gränder som gick kors och tvärs, allt för att det skulle bli lättare att försvara den från räder. Här finns många blindgator och förgrenade vägar som leder till kvarter i olika storlekar och det finns endast en väg in och ut ur staden, så vi hoppas att vi hittar ut igen.I juli 2008 blev den äldre delen av Camagüey upptagen på Unescos världsarvslista.

Under vår stadsrundtur kommer vi bland annat att besöka Ignacio Agramontes staty vid Plaza de Revolución. Han räknas till en av landets viktigaste personer på grund av sina insatser i Kubas krig för självständighet mot Spanien (1868–1878). Att en kyrka passeras kan vi garantera då det finns hela 15 stycken i staden.

Stadens symbol är lerkrukan. Vi kommer att se krukor i olika storlekar lite överallt och den främsta funktionen är att fånga upp regnvattnet för att senare använda det. Efter en dag med många intryck och fotsteg blir det incheckning på hotellet. Kvällen avslutas med middag på hotellet.
Dag 8
Camagüey - Santi Spiritus - Trinidad
Vi lämnar Camagüey och fortsätter färden genom den kubanska landsbygden till dagens slutmål, Trinidad.Vi gör ett stopp i Santi Spiritus, som grundades år 1514. Stadens stolthet är kyrkan med namnet Parroquial Mayor del Espiritu Santo, som är belägen i den äldre delen av Santi Spiritus. Under sen eftermiddag ankommer vi till kolonialstaden Trinidad, som grundades redan år 1514. Här har tiden verkligen stått stilla och dess historiska centrum är pittoreskt med sina pastellfärgade hus och kullerstensbelagda gator som trafikeras av allt från oxdragare och hästspann till stora vräkiga 50-talsbilar. Under våra kommande två nätter kommer vi att få bo i så kallade Casa Particular. Detta är ”hemma hos”-boende och det är ett fantastiskt sätt att komma nära det kubanska vardagslivet och den kubanska kulturen. Det är ingen lyx som väntar oss, men väl stor gästfrihet och varma leenden som gör detta till en minnesvärd upplevelse.
Dag 9
Trinidad
Dagen lämnas fri för egna aktiviteter efter många intensiva dagar. Kanske lockar stranden eller besök på marknaden?

På kvällen är det dags att snöra på sig dansskorna. Vi ska bege oss till Casa de la Música, ett av Trinidads men även Kubas klassiska ställen för att få uppleva den kubanska atmosfären. Kuba är vida berömt för sin musik och dans. Mambo, salsa och rumba är bara några stilar som har sitt ursprung härifrån.
Dag 10
Trinidad - Santa Clara
Efter frukost gör vi besök på ett av stadens museum för att få veta mer om Trinidads historia. Vi avslutar våra dagar i Trinidad på La Canchánchara. Detta är den mest kända och äldsta krogen i Trinidad, byggd år 1723 och byggnadens cedertak från då är fortfarande intakt. I nästan 300 år har denna krog serverat den regionala drycken Canchánchara, en blandning av citronsaft, honung och kubansk rom som serveras i glaserade krukor. Här får vi naturligtvis möjlighet att provsmaka denna dryck innan det är dags för lunch.

Efter att vi fyllt på våra reserver hoppar vi på bussen för att styra mot Santa Clara. Staden är belägen 276 km öster om Havanna och är en historisk plats på Kuba. Vid Santa Clara stod ett av de avgörande slagen vid revolutionen 1958 där en argentinsk läkare vid namn Ernesto Rafael Guevara de la Serna deltog vid Fidel Castros sida. Denna läkare blev sedermera världskänd under namnet Che Guevara. Che Guevara dödades i Bolivia den 9 oktober 1965 där han också först begravdes. 1997 grävdes kvarlevorna upp för DNA analys och lämnades sedan ut till Kuba. Han begravdes i Santa Clara och ett stort monument har byggts upp kring platsen. Här kan vi bl.a. se den eviga lågan som brinner för de stupade. Vår guide tar oss med på en rundvandring vid monumentet och berättar historien om denna mycket mytomspunna man. 

Senare på dagen checkar vi in på vårt hotell och äter en gemensam middag på hotellet.
Dag 11
Santa Clara - Cienfuegos - Varadero
Vi checkar ut och vårt slutmål är sol- och badorten Varadero. Idag beger vi oss in i Kubas centrala jordbruksland. Landskapet präglas av fruktodlingar, risfält, sockerplantage, grönsaksodlingar och stora rancher.

Vi hinner med ett lunchstop i Cienfuegos. Staden kallas La Perla del Sur, Söderns pärla, och är belägen cirka 250 km från Havanna. Cienfuegos grundades år 1818 av franska invandrare från amerikanska delstaten Louisiana. Staden präglas av vacker, neoklassisk arkitektur, breda boulevarder och monument, som alla har överlevt både orkaner och inbördeskrig. Efter en kortare stadspromenad är det dags att inta lunch på en mysig lokal restaurang. Vi fortsätter sedan mot Varadero där härliga stränder och ett inbjudande hav väntar på oss.
Dag 12-13
Varadero
Det turkosblåa vattnet rullar in mot de kritvita stränderna innan den låga mangrovevegetationen tar vid, vilket skapar en otrolig skönhet. Strax bakom mangroven ligger vårt hotell vackert under palmernas skydd. Här kan vi verkligen koppla av och begrunda allt vi sett av Kuba på denna rundresa. Unna dig en massage, shoppa lokalt hantverk och varför inte besöka halvöns vackra nationalpark längst ut på nordöstra spetsen. Att transportera sig runt på halvön i en stor amerikanare från 50-talet kostar inte många kronor oavsett om det är till shoppingturen eller nationalparken.
Dag 14-15
Varadero - Havanna - Skandinavien
Även det goda livet måste ha ett slut och det är dags att bege oss till flygplatsen i Havanna där vi checkar in bagaget och flyger hem över Atlanten mot Skandinavien.

Resfakta & Visum

Reslängd:  15 dagar
Frånpris: Del i dubbelrum från 33995 kr.
Enkelrumstillägg 5000 kr

Boende under rundresan
 

Havanna
Memoires Havana

Trinidad
Casa Patricular

Santiago de Cuba
Hotel Casagranda

Santa Clara
Hotel Los Caneyes

Holguin
Hotel Ordono

Varadero
Memories Varadero

Camagüey
Gran Hotel

 

Vi använder oss huvudsakligen av de inkvarteringar som presenteras ovan. Observera att det kan förekomma avvikelser från dessa hotell, ofta i samband med större konferenser eller liknande på resmålet. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i ovanstående hotellista.

Viktig information - krav på visum!
Visum krävs för inresa på Kuba och det måste arrangeras innan avresa. Passet skall vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst från Kuba. Visum kan sökas direkt på ambassaden i Stockholm vilket f.n. är en kostnad på SEK 162:-. Visum kan även arrangeras genom att skicka in kopia på passet och visumansökan med post till ambassaden, kostnaden blir då f.n. SEK 457:-.
Kubas ambassad når du på telefon 08 - 545 83 277 eller på www.cubadiplomatica.cu
Visumpaket kan även beställas via Solresor och skall göras i samband med bokning av resan. Kopia på pass samt ifylld visumansökan skall vara Solresor tillhanda senast 6 veckor innan avresa. Visumet levereras tillsammans med de slutgiltiga resehandlingarna ca 2 veckor innan avresa.

Kostnaden för visumpaket genom Solresor är ca SEK 400:-.

Vid beställning av visumpaket fyll i visumansökan samt bifoga kopia på passet.
Ladda ner visumansökningsblankett.
Kopia på pass och visumansökan skickas till:

Adress
 
Solresor, Box 4045, 203 11 Malmö (att: Rundresor)
eller e-post: passuppgifter@solresor.seVärt att veta

Bekvämlighet
Denna rundresa kräver att man på egen hand i vissa fall skall kunna ta sig fram till fots där höjdskillnader och trappor förekommer. Dessa etapper är inte avancerade men kräver dock en viss kondition för sitt genomförande. Resenären ansvarar själv för att följa med gruppen vid dessa tillfällen, eller bekosta annan egen transport om detta inte kan ske. Vid allvarligare rörelsehinder bör ledsagare medfölja.

Deltagare
Rundresan i Kuba genomförs vid minimum 20 anmälda deltagare. Vid händelse av en inställd resa meddelar Solresor samtliga anmälda deltagare snarast möjligt, dock senast 14 dagar före avresedagen. Solresor ska även, om möjlighet till detta föreligger, erbjuda anmälda deltagare alternativa avresor.

Dricks
Det har i många länder blivit kutym att lämna dricks och som resenär får man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricksen, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Att ge dricks är frivilligt och ska ges som en uppskattning vid mottagande av god service. Vi kan inte avskaffa drickssystemet men våra färdledare ger råd om vilken summa som är lämplig för olika tjänster. Av kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Beräkna ca. EUR 30.

Försäkring
Sedan 2010 krävs det att resande till Kuba kan visa upp ett intyg på engelska att man har en rese-/hemförsäkring som täcker de kostnader för medicin, läkarhjälp, sjukhustransport och sjukhusvistelse som kan komma att uppstå vid ett eventuellt insjuknande. Ta därför med servicekortet på din hemförsäkring på resan till Kuba. Om man inte har något sådant dokument kan man behöva köpa en sjukförsäkring på plats för ca 20 SEK/dag. Den kubanska sjukvården har utnyttjats av turister och därför har denna regel införts. Vi rekommenderar att du tecknar en heltäckande reseförsäkring. De resor vi erbjuder innebär andra förutsättningar jämfört med en resa till en traditionell charterdestination. Genom en heltäckande reseförsäkring som Solresor erbjuder har du en försäkring som innehåller de moment som är viktiga på den typen av resa och som kan vara mindre täckt i en hemförsäkring, såsom:
Täckning av privat sjukvård - utan att försäkringsbolaget behöver godkänna i förväg.
Den allmänna sjukvården kan vara bristfällig på en del av de platser vi besöker.
Täckning av alla våra aktivitetsmoment, såsom paddling, naturvandringar och annat.
Invaliditetsskydd.

Kontakta gärna oss då vi har ett nära samarbete med Gouda Reseförsäkring.

Klimat och klädsel
Kuba har ett milt och stabilt subropiskt klimat som kan jämföras med svensk sommar. Vattnet i havet ligger på ca 25 - 26 grader och något varmare under sommaren. Kubanen klär sig propert men informellt och ingen speciell klädsel krävs för middagar. Svala sommarkläder, gärna i bomull, rekommenderas samt bra ingångna skor då promenader förekommer under rundresan. Ta gärna med en tröja eller kofta då vinden på kvällar och luftkonditionering i bussarna kan ibland upplevas som lite kyliga.

Pass, visum & vaccination
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För skandinaviska medborgare krävs visum för inresa på Kuba, se separat information om visum. Utländska medborgare bör kontakta sin ambassad eller Kubas ambassad för visumkrav. Krav och rekommendationer rörande vaccination är under ständig förändring. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer inför resan.

Solresor på Kuba
Svensktalande färdledning och lokala engelsktalande guider på plats. Under delar av rundresan och vid vissa expeditioner kan lokala engelsktalande guider komma att stå för guidning på grund av nischkunskap och lokala lagar.

Valuta
Kuba har två valutor. Peso Convertible förkortas CUC och är knuten till amerikanska dollarn f.n. 1 CUC = 8,13 SEK (april 2016). Peso Convertible används av turister. Den lokala valutan heter Peso Cubano och förkortas CUP. Det går 26,50 Peso Cubano på en Peso Convertible (april 2016). Du kan inte köpa Kubanska valuta i Sverige. Lämpligast att ta med sig är europeiska Euro och växla på plats. Vid växling av amerikanska dollar (USD) tas en straffavgift ut vid växling. Uttagsautomater som accepterar främst Visa men även Mastercard finns att tillgå. American Express fungerar inte på Kuba. Uttagsautomater finns i större städer. Betalning med internationella kontokort accepteras främst på hotell och i vissa restauranger.

Öppet köp
För dig som bokar Solresors avbeställningsskydd gäller öppet köp fram till 90 dagar innan avresa på rundresor med reguljärflyg.

Dela nuvarande URL via E-mail